Kapelnik Grgo Grubišić (AUDIO) PDF Ispis

Grubisic Grgo 2RAZDOBLJE POD VODSTVOM KAPELNIKA GRUBIŠIĆA
Nakon osnivača i prvog kapelnika Čeha Krasnika, te kasnijih nasljednika Talijana (ime nepoznato), Jakova Vuletina (zvanog Atila), Ivana Bozzotija, Ivana Berketa, Tramontane, Jakova Vuletina (Jakina), Ivana Barišina, Ivana Jerića, Ignacija Mornar-Demana, Andre Sentinelle, Anton (Tonći) Jerića, Ante Vuletina (Grinteše), Jože Bruna, Ivana Marinkovića, Stjepana Premžića, Vida Kuzmanića, Berislava Vuletina, Šime Lukšića, Damira Marušića, Mira Pušića i Davora Lozića, kapelnik Grgo Grubišić iz Solina je ukupno 23. dirigent po redu pod čijom palicom djeluje donjokaštelanska glazba u 170 godina dugoj povijesti. Popis svih kapelnika od 1852. godine do danas dostupan je OVDJE.

 BIOGRAFIJA

Grubišić je rođen 1966. godine u Splitu gdje s uspjehom završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje pri Glazbenoj školi "Josip Hatze", odjel za puhačke instrumente (klarinet) u klasi prof. V. Svilovića, a studij na Fakultetu Muzičke Umjetnosti (Beograd) u klasi M. Stefanovića (klarinet) i dodatno na odjelu za glazbenu teoriju. Kao srednjoškolac, zatim student osvaja nagrade na brojnim natjecanjima. Nakon završetka studija razvija bogatu praksu na različitim područjima glazbene djelatnosti. Tako u svojstvu umjetničkog voditelja, dirigenta te nastavnika klarineta, sudjeluje na brojnim festivalima, smotrama, školskim i drugim glazbenim natjecanjima.

Na državnom festivalu "Mandolina Imota" u Imotskom višegodišnji je pobjednik u svojstvu dirigenta Gradskog mandolinskog orkestra ''Ad Libitum'' iz Solina, s kojim je u dva navrata bio i četvrtfinalista Sveeuropskog glazbenog natjecanja ''TIM'' u Firenzi (Italija) i poslije u Mannheimu (Njemačka), te je bio sudionik Festivala mandolinista - Varazze (Italia) i Internacionalnog glazbenog festivala u Bardejovu (Slovačka). Godine 1996. s "Ad Libitum" ravna službenim svečanim koncertom povodom Dana državnosti RH u New Yorku, u organizaciji tamošnje podružnice Hrvatskog svjetskog kongresa. Glazbeni CD ovog orkestra je 1998. godine nominiran za nagradu Hrvatskog radijskog festivala u kategoriji koncertnog albuma godine za izdanja u kategoriji klasične glazbe.


Grubisic Grgo 1

Od 1996. do 2000. godine djeluje kao vanjski suradnik pri Glazbenoj školi ''Jakova Gotovca'' u Sinju i u tom periodu nastavu klarineta podiže na razinu koja je rezultirala nizom nagrada na glazbenim natjecanjima učenika kako na regionalnom tako i na državnom nivou. Paralelno uz spomenuto, predaje i u područnom odjelu glazbene škole ''Josip Hatze'' u Starom Gradu (Hvar), a s dužim vremenskim odmakom nakon toga i u privatnoj glazbenoj školi ''Boris Papandopulo'' u Splitu. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu je sudionik finalnih večeri u svojstvu voditelja ženske klape ''Tamarin'' (Vranjic) i muške klape  ''Omiš''. Osim spomentih vodio je, između ostalih i klape ''Sutikva'', ''Sedam Kaštela'' i ''Vokalisti Salone''.

U periodu od 1993. do 1995. godine voditelj je Gradske glazbe "Zvonimir"  Solin, a 1995.  i Glazbe Stari Grad (Hvar) s kojom te godine u Pločama osvaja drugu nagradu na Regionalom natjecanju puhačkih orkestara. Od 2000. do 2002. djeluje u KGD ''Mosor'' (Klis Kosa), a od 2002. umjetnički je voditelj Gradske glazbe Sinj koja 2004. g. osvaja Srebrnu plaketu na Državnom susretu puhačkih orkestara RH - gdje s istim orkestrom nastupa više puta na državnim susretima sljedećih godina.

Od svibnja 2016. u ulozi je voditelja puhačkog orkestra HGD ''Zrinski''- Donja Kaštela, koji već na slijedećem Susretu puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije (svibanj, 2017.), kao pobjednici u svojoj kategoriji (C), stječu pravo i status županijskog predstavnika na 31. Državnom susretu puhačkih orkestara RH u Novom Vinodolskom, gdje svojim uspješnim nastupom osvajaju Srebrenu plaketu Hrvatskog sabora kulture. Također, djeluje kao i profesor drvenih instrumenata u internoj Glazbarskoj školi "Zrinskog".
Od 1992. godine stalni je član Orkestra HRM u kojem ubrzo nakon priključenja stupa na dugogodišnju funkciju kao koncert-majstor.

Grubisic Grgo 1
Grubisic Grgo 2
Grubisic Grgo 2
Grubisic Grgo 4
Grubisic Grgo 3

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture